info@debiologischetandarts.nl
058 – 216 0 216

Pre-orthodontie 4-10 jaar

Kinderen in deze leeftijdsfase hebben veel baat bij pre-orthodontie. Tanden en kiezen hebben nog geen vast plekje in de mond en de totale kaak is nog vrij zacht/ Het kraakbeen is flexibel en vormt zich eenvoudig, waardoor de mondholte zich kan aanpassen op de situatie. Kaak en aangezicht passen zich in de groeifase bij kinderen gemakkelijk aan, waardoor tanden en kiezen trekken onnodig is. We noemen dit ook wel kaakorthopedie in plaats van orthodontie.

Wat ook in deze leeftijdscategorie speelt zijn afwijkingen in het slikken en ademhalen. Door deze foutieve gewoonten te corrigeren wordt tegelijkertijd de diepe beet gecorrigeerd; twee vliegen in één klap! Zijn de kinderen tussen de 8 en 10-12 jaar, dan wordt de overbeet verder aangepakt door orthodontische behandeling, waarbij we ook aandacht schenken aan de voortanden.

Door de mondholte te verruimen, dit doen we door een beetplaat aan te meten, wordt er ruimte geboden aan de tong. De tong kan zich beter afwikkelen en ontwikkelen, waardoor dit deel van de mond beter kan functioneren. Ook lippen en de mondspieren kunnen hierdoor beter hun werk doen, wat cruciaal is voor de behandeling.

Spieren en lippen bepalen de uiteindelijke vorm van de mond en het gebit van uw kind.

TRAINERS PREVENTIEF

Door al vroegtijdig te starten met preventieve orthodontische behandeling kan uitgebreide behandeling, op latere leeftijd, worden voorkomen. Bekijk hieronder onze preventieve trainers, die we kunnen inzetten in vele diverse situaties, bij vrijwel alle leeftijden.

De Infant Trainer

Deze trainer is onderdeel van het Trainer System wat gericht is op kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Een foutieve ontwikkeling van de kaak ligt bij kinderen, in deze leeftijdsklasse, op de loer. Deze ontwikkeling wordt negatief beïnvloed door duimzuigen, gebruik ven een speen, zacht voedsel, ademen door de mond en drinkbekers. Door de Infant Trainer toe te passen worden de negatieve effecten gecorrigeerd op verschillende manieren:

  • De juiste positieve van de tong wordt versterkt, waardoor het slikproces verbetert
  • De mond- en kaakspieren worden sterker
  • Ademen door de neus wordt gestimuleer

 

Trainer voor Kids

Voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar gebruiken we de myofunctionele behandeling. Net als de Infant Trainer corrigeert deze trainer de afwijkingen, terwijl uw kind in de groei is. Tongpersen, ademen door de mond en slikafwijkingen: alles wordt geoptimaliseerd.

Beide trainers worden los in de mond gedragen en zijn zo goed als onzichtbaar. Een uur per dag kan al verschil maken, als de trainer ook de gehele nacht wordt gedragen. Uw kind zal weinig merken van deze pre-orthodontische manier van behandelen